Deprem Yardım
Bilgisayar

Afudos İle Bıos Güncellemesi [Anakartlar İçin]

Afudos İle Bıos Güncellemesi, Program AFUDOS. EXE, aşağıdaki anakartlar için BIOS sürümünü güncellemek amacıyla kullanılır:

  • Intel DH61KVCH Masaüstü Anakart
  • Intel DH61SKCH Masaüstü Anakart
  • Turbox H55 Masaüstü Anakart
  • Quadro H61 Masaüstü Anakart
  • Foxconn H55MXV Masaüstü Anakart

Anakartlar İçin Afudos İle Bıos Güncellemesi

İşte AFUDOS.EXE “DOS için AMI FLASH UTILITY” için komut satırı sözdizimi. Bu komutları gördüğünüz gibi yazın, “mybios.rom” yerine flash yapmaya çalıştığınız dosya ve uzantı adını yazın. Bu makale, bu komutları düzgün bir şekilde nasıl yazacağını anlamakta zorlanan birçok kişiye yardımcı olacaktır.

Bu program, sürücü diskinde (\Utility klasörü) yer alır.

BIOS ‘U güncellemek için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. DOS-önyüklenebilir USB aygıtı oluşturun. (detaylı bilgi için tıklayın…)
  2. İçerisine bu dosyaları kopyalayın: AFUDOS. EXE ve XX. ROM dosyası (XX. ROM,. ROM dosyası adı).
  3. USB aygıtını takın ve bilgisayarı açın.
  4. DOS komut isteminde afudos xx yazın. ROM (burada xx. ROM,. ROM dosyası adı) ve ENTER tuşuna basın. Veya 1.bat yazarak da çalıştırabilirsiniz.
  5. Flash BIOS güncelleme işlemi tamamlanana kadar bekleyin.
  6. USB aygıtını çıkarın ve bilgisayarı yeniden başlatın.
UyarıFlash işlemi sırasında bilgisayarı kapatmayın veya SIFIRLAMAYIN. BIOS’u nasıl yükselteceğinizden emin değilseniz, lütfen bilgisayarınızı Yetkili Servis Merkezine götürün ve işi sizin için eğitimli bir teknisyene yaptırın.
Afudos İle Bıos Güncellemesi

Ön yüklenebilir USB aygıtı oluşturma

Önyüklenebilir bir sürücü olarak USB Flash aygıtı oluşturmak, önyüklenebilir disket oluşturmak gibidir.

Önyüklenebilir aygıtlar oluşturmaya yardımcı olabiliriz. Önyüklenebilir USB cihazları oluşturmayla ilgili ipuçları için şu Sayfalara göz atın:

  • Önyüklemeli USB sürücü oluşturma
  • USB aygıtından önyükleme yapma

Daha fazla bilgi için, ÖNYÜKLENEBILIR USB sürücüler oluşturma konusunda arama yapın.

Ön yükleme USB sürücü oluşturma

Rufus, USB aygıtı, hafıza kartları vb. gibi USB sürücüleri biçimlendirmeye ve önyüklemeli hale getirmeye yardımcı olan bir araçtır.

  • Özellikle şu yerlerde kullanışlı olabilir:
  • Önyüklemeli ISO’lardan (Windows, Linux, UEFI, vb.) USB yükleme medyası oluşturmanız gerektiğinde,
  • İşletim sistemi yüklü olmayan bir sistemde çalışmanız gerektiğinde
  • DOS üzerinden BIOS ya da diğer firmware yüklemelerine ihtiyaç duyduğunuzda,
  • Düşük seviyeli bir araç çalıştırmak istediğinizde,
  • Rufus, programını kullanarak Önyüklenebilir USB aygıtı oluşturmayı göstereceğiz.

Rufus hızlı ve kolay bir programdır. Örneğin, ISO’dan Windows 7 USB yükleme sürücüsü oluşturmada, UNetbootin. Universal USB Installer ya da Windows 7 USB download tool araçlarından yaklaşık iki kat daha hızlıdır. Üstelik ISO’dan Linux önyüklemeli USB oluşturmada da en uç hızlardadır.

Rufus’un desteklediği ISO’ların ayrıntılı olmayan bir listesine sayfanın alt kısmından ulaşabilirsiniz.

Ön yükleme USB sürücü oluşturma
Ön yükleme USB sürücü oluşturma

İlk olarak, Rufus’u indirin ve başlatın. Rufus, herhangi bir kurulum gerektirmeyen taşınabilir bir uygulamadır; indirilen.exe dosyasını başlatır başlatmaz Rufus uygulamasını göreceksiniz.

Rufus’ta DOS ile önyüklenebilir bir USB sürücü oluşturmak basittir. İlk olarak, USB sürücünüzü bilgisayara bağlayın ve “Aygıt” açılır menüsünden istediğiniz USB Aygıtı seçin.

Bu işlem USB sürücünüzün içeriğini tamamen silecektir, bu nedenle önce USB sürücüsündeki tüm önemli dosyaları yedeklediğinizden emin olun.

Afudos İle Bıos Güncellemesi
Afudos İle Bıos Güncellemesi

“Dosya Sistemi” açılır menüsünden “FAT32” biçimini seçin. DOS seçeneği FAT32 gerektirir ve NTFS, UDF ve exFAT gibi diğer dosya sistemi seçenekleri için kullanılamaz.

Anakart İçin Afudos İle Bıos Güncelleme
Anakart İçin Afudos İle Bıos Güncelleme

“Önyüklenebilir bir disk oluştur” seçeneğini seçin ve ardından o seçeneğin yanındaki açılır menüden “FreeDOS” u seçin.

Anakart Afudos Bıos Güncelleme
Anakart Afudos Bıos Güncelleme

Diski biçimlendirmek ve FreeDOS’ a gerekli önyüklemek dosyaları kopyalamak için “Başlat” düğmesine tıklayın.

Biçimlendirme işlemi son derece hızlı gerçekleşir, genellikle birkaç saniye sürer. Ancak USB sürücünüzün boyutuna bağlı olarak daha uzun sürebilir.

İkinci Adım: Dosyalarınızı Kopyalayın

Bu önyükleme sürücüsünü büyük olasılıkla, BIOS güncelleme yardımcı programı veya başka bir düşük düzeyli sistem programı gibi çalıştırılacak. DOS tabanlı bir programınız olduğu için oluşturdunuz. Bu dosyaları gerçekten DOS’tan çalıştırmak için, onları yeni biçimlendirilmiş USB sürücünüze kopyalamanız gerekecek. Örneğin, DOS’ta çalıştırmanız gereken bir AFUDOS. EXE ve XX. ROM dosyası ve FLASHBIOS.BAT dosyanız olabilir. Biçimlendirdikten sonra bu dosyaları USB sürücüsünün kök dizinine kopyalayın.

Afudos İle Bıos Güncelleme
Afudos İle Bıos Güncelleme

Üçüncü Adım: DOS’a Önyükleme

Artık bağlı USB sürücüsü ile bilgisayarınızı yeniden başlatarak DOS’a önyükleme yapabilirsiniz. Bilgisayarınız USB sürücüsünden otomatik olarak önyükleme yapmıyorsa. Önyükleme yapmak istediğiniz aygıtı seçmek için önyükleme sıranızı değiştirmeniz veya bir önyükleme menüsü kullanmanız gerekebilir.

DOS’a girdikten sonra, USB sürücünüze kopyaladığınız programı DOS komut istemine adını yazarak çalıştırabilirsiniz. Uygulamayı çalıştırmak için üreticinin belgelerinde sağlanan talimatları izleyin.

Örnek verelim:

  • DOS komut isteminde afudos xx yazın. ROM (burada xx. ROM,. ROM dosyası adı) ve ENTER tuşuna basın. Veya 1.bat yazarak da çalıştırabilirsiniz.

Bu yardımcı programlar, Windows çalışmadan veya başka herhangi bir program olmadan donanıma düşük düzeyde erişime sahip olduklarından. Emin olmak için hala DOS kullanıyor. Bu, BIOS güncellemelerinin ve diğer düşük seviyeli işlemlerin düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. Eski DOS uygulamalarını çalıştırmak için önyüklenebilir bir USB sürücü de kullanabilirsiniz, ancak bu pek verimli çalışmaz. Bunun yerine Eski DOS oyunlarını ve diğer uygulamaları çalıştırmak için DOSBOX’u kullanmak çok daha iyi olur.

Rufus’un çalıştırdığı bilinen ISO’ların ayrıntılı olmayan listesi:

  • Arch Linux, BartPE/pebuilder, CentOS, Clonezilla, Damn Small Linux, Debian, Fedora, FreeDOS,
  • Garuda Linux, Gentoo, GParted, Hiren’s Boot CD, LiveXP, Knoppix, KolibriOS, Kubuntu, Linux Mint,
  • Manjaro Linux, NT Password Registry Editor, OpenSUSE, Parted Magic, Partition Wizard, Raspbian,

ReactOS, Red Hat, rEFInd, Rocky Linux, Slackware, Super Grub2 Disk, Tails, Trinity Rescue Kit, TrueNAS CORE, Ubuntu. UEFI Shell, Ultimate Boot CD, Windows XP (SP2+), Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1. Windows 10, Windows Server 2019, Windows 11, …

Elite Medya Bilgisayar Haberleri Takip ederek çok fazla bilgiye erişebilirsiniz. Sizlere bu kategoride en son güncel haberleri sağlayacaktır. Afudos İle Bıos Güncellemesi Aklınıza takılan herhangi bir soru için bizlere ulaşabilir ve ya yorumlarda soru ve görüşlerinizi bildirebilirsiniz. Bizleri Sosyal medya hesaplarımızdan takip etmek için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Size Daha iyi bir Hizmet Verebilmemiz için AdBlock Eklentisini Devre Dışı Bırakın..